Sylwestrowe przekąski w zdrowym stylu!

Brakuje pomysłu na sylwestrowe przekąski? Masz już dość ciężkich dań i chciałbyś przygotować coś lekkiego? To jest możliwe! Razem z nami przygotuj lekkie, zdrowe i przepyszne przekąski na sylwestrową noc!

Pasty zawsze dobre!

Są warzywne i owocowe, z pestek i orzechów. Możemy je podawać z pieczywem i z waflami. Pole do popisu przy tworzeniu past jest naprawdę duże! Dzisiaj zaproponujemy Wam kilka ciekawych pomysłów.

Pasta z serka i pestek dyni z gruszką

  • 100 g kremowego twarożku
  • 2 garści pestek dyni
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pieprz i sól do smaku

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni aż zmienią kolor i zaczną pachnieć. Serek połączyć z miodem, olejem i przyprawami.  Dodać także większość pestek. Wszystko zmiksować na gładką masę. Podawać na świeżym pieczywie, na górze położyć plaster gruszki i posypać pestkami dyni.

Pasta z suszonych pomidorów

  • 150 g suszonych pomidorów z oliwą (nie więcej niż 2 łyżki oliwy z opakowania)
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryka w proszku (może być chili), pieprz, sól

Wszystkie składniki zblendować i doprawić według uznania.

Pasta ze słonecznika z papryką

  • 100 g pestek słonecznika
  • 1 ostra papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 0,5 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprz

Pestki wypłukać i moczyć przynajmniej godzinę. Po tym czasie połączyć z olejem, skórką ze sparzonej cytryny oraz łyżką soku z cytryny. Dodać przyprawy i miksować przez kilka minut aż powstanie gładka masa. Pastę można podawać na pieczywie razem z dodatkiem świeżego, drobno krojonego pomidora.

Ryby – tylko z dodatkami!

Są naprawdę proste w przygotowaniu – nie wymagają wielu wykwintnych dodatków. Doskonale będą smakować z nabiałem i świeżymi warzywami. Oto dwa przepisy na przekąski rybne.

Roladki z łososia

  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 3 łyżki twarożku kremowego
  • 1 cebulka dymka
  • Kilka sztuk pestek
  • Pieprz

Serek połączyć z pokrojoną drobno białą cebulką i dowolnym pieprzem. Łososia zawinąć w roladki i wypełnić serkiem. Posypać szczypiorkiem i rozdrobnionymi pestkami dyni lub słonecznika.

Śledź z ricottą

  • 1 filet śledziowy w oleju
  • 3 łyżki serka ricotta
  • 1 ogórek (może być świeży lub kiszony)
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Pieprz

Chleb pokroić w małe kwadraty. Śledź podzielić na małe części. Każdą kanapkę posmarować serkiem, wyłożyć rybę oraz plasterki ogórka. Posypać pieprzem.

Tatar z dorsza i awocado

  • 150 g dorsza wędzonego
  • 1 awokado
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Cytryna
  • Pieprz

Dorsza, awocado i cebulę drobno pokroić. Połączyć z posiekanym szczypiorkiem i skórką ze sparzonej cytryny oraz z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku. Podawać na pieczywie lub na talerzykach.

Komentarze